You are currently viewing Viime hetken vappusima
Photo by Gaelle Marcel

Viime hetken vappusima

Unohtuiko vappusima taas? Vappua tosiaan juhlitaan viikonloppuna. On sinulla suunnitelmissa sitten perintenteinen vappu-piknik tai vietätte iltaa sisätiloissa, sima kuuluu vappuun monen suomalaisen vappuun. Ensimmäiset innokkaat ovat jo ehtineet laittaa siman tekeille, mutta vielä ei ole myöhäistä. Tämän ohjeen mukaan valmista simaa tulee noin 9 litraa.

VAPPUSIMA

AINEKSET:

8 litraa vettä
3 – 4 sitruuna
1/2 kg fariinisokeria
1/2 kg sokeria
1/4 tl tuorehiivaa

rusinoita

VALMISTUSOHJE:

Pese sitruunat harjalla. Kuori sitruunoiden keltainen osa ja purista mehut. Pane kuoret ja sokerit 10 litran ämpäriin.
Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Mikäli haluat tummempaa simaa käytä ainoastaan fariinisokeria (1 kg). Lisää loput vedestä sekä sitruunoiden mehut. Lisää haaleaan seokseen hiiva.
Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullojen korkit löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa. Sima valmistuu noin viikossa viileässä paikassa, huoneenlämmössä se valmistuu noin kolmessa päivässä.

Säilytä valmis sima viileässä  ja käytä noin viikon kuluessa.

Ylikäyneessä siman alkoholimäärä voi olla huomattava, joten jos simaa epäilee käyneeksi, sitä ei saa antaa lapsille. Alkoholitonta simaa on mahdollista ostaa kaupasta.

Lue myös: Herkullisimmat reseptit Vappuun

Vappua vietetään virallisesti 1. toukokuuta. Se merkitsee useimmille meistä iloista karnevaali tyylistä juhlaa kevään tulon kunniaksi. Se on myös työväen ja ylioppilaiden juhlapäivä. Vappu, suomalaisen työn päivä, on myös virallinen liputuspäivä.

Suomessa vappu on kuulunut erityisesti maatalouden vanhoihin merkkipäiviin. Joissakin paikoissa karja laskettiin vappuna laitumelle ja Pohjanmaalla lapset juoksentelivat lehmänkellot kaulassa, ”kellottelivat”, karjaonnen varmistamiseksi.

Rannikkoseudulla on poltettu juhlatulia, joiden äärellä juotiin olutta tai simaa ja tanssittiin. Pahojen voimien pois ajamiseksi tai hyvien voimien kutsumiseksi soitettiin myös erilaisia kelloja ja toitotettiin torvia. Uskottiin, että savu ja metelöinti suojeli myös laitumelle päästettyä karjaa petoeläimiltä.

 

– Poikien äidit toimitus –

Vastaa