“vanha suola janottaa” – sanonta on varmasti sellainen, jonka jokainen meistä on joskus kuullut, mutta tässä artikkelissa ei perehdytä kyseisen sanonnan merkitykseen sen kummemmin, vaan puhutaan nimenomaan suolan terveellisyydestä elimistölle.
HYVÄ VAI PAHA SUOLA?
Elimistö tarvitsee suolaa, tai tarkemmin ottaen suolan sisältämää natriumia, toimiakseen normaalisti. Natriumia tarvitaan aineenvaihduntaan, nestetasapainon säätelyyn ja hermoston sekä lihasten toimintaan suolaksi laskettuna noin 1,3 grammaa päivässä. Monet ruoka-aineet (esimerkiksi liha, kala ja maito) sisältävät jo luontaisesti natriumia, joka riittää täyttämään nämä elimistön tarpeet.
Valitettavan usein monet meistä saa ravinnostaan liikaa suolaa ja runsas suolan saanti puolestaan on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Vaikka kohonneen verenpaineen kanssa ei olisikaan ongelmia, suola lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Suolasuositusten noudattamisesta ei ole kenellekään haittaa, sillä lisäsuola rasittaa elimistöä, erityisesti verisuonia ja munuaisia, kun ylimääräistä natriumia poistetaan elimistöstä. Lisäksi keho reagoi liialliseen suolansaantiin sitomalla nestettä, joka aiheuttaa ikävän ja varmasti kaikille meille joskus tutuksi tulleen turvotuksen tunteen. Jos tunnet usein olosi turvonneeksi, tarkista elintapasi. Juotko paljon esimekiksi olutta tai vissyvettä, koostuuko suurin osa ruokavaliosi sipseistä, suolakurkuista ja suolaisista lihoista ja leikkeleistä? Mitään kikkaskonsteja ylimääräisen turvotuksen poistamiseen ei välttämättä tarvita, vaan jo karsimalla kyseisiä valmisteita ruokavaliostasi, pääset hyvään alkuun.
Lue myös: Mitä elimistössä tapahtuu kun täyttää 40 vuotta?
Pitääksesi yllä elimistösi hyvää suolatasapainoa:
Syö säännöllisesti ja riittävästi
Muista lautasmalli
Syö paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja
Kiinnitä huomiota suolan määrään
Tarkista hiilihydraattien lähteet
Juo riittävästi vettä
Vähennä alkoholin käyttöä
Nuku riittävästi
– Poikien äidit toimitus –