Uni ei ole samanlaista läpi yön ja jokaisella unen eri vaiheella on oma tehtävänsä ja kaikkia niitä tarvitaan, jotta uni olisi laadukasta.
UNEN ERI VAIHEET JA NIIDEN TEHTÄVÄT
Unen vaiheet jaetaan neljään. Torke, kevyt uni, syvä uni ja REM-uni.
Torke on se ensimmäinen vaihe, joka on pinnallista unta ja valmistelee meitä syvään uneen. Ensimmäiseen vaiheen aikana emme ole enää täysin yhteydessä ympäristoon ja aivojen suorituskyky ja ajattely on jo reilusti heikentynyt. Saatamme jossain määrin reagoida ympärillä kuuluuviin ääniin, mutta emme välttämättä enää herää niihin.
Ensimmäisen vaiheen jälkeen siirrymme kevyen unen vaiheeseen, jolloin yhteys ympäristöön heikkenee jo paljon ja reagoimme ympäristön ääniin enää todella vähän. Tässä vaiheessa myös sydämen syke hidastuu, ruumiinlämpö laskee ja lihakset alkavat rentoutua. Jos meidät tässä vaiheessa herätetään, se onnistuu useimmiten hyvin helposti. Tässä vaiheessa alkaa myös unen terveydelliset vaikutukset.
Syvän unen vaihe on merkityksellisin meidän aineenvaihdunnalle ja tämä vaihe unesta palauttaa meitä myös parhaiten päivän rasituksesta. Syvä uni on myös aivoille tärkeä vaihe, sillä tämän vaiheen aikana aivot järjestelevät päivän aikana saatua tietoa. Syvän unen virkistävän ja aivoja huoltavan vaikutuksen vuoksi unenpuute voi vaikuttaa muistiin, oppimiseen ja keskittymiskykyyn. Tämän vaiheen aikana rentoudumme täydellisesti, hengityksemme on syvää ja sykkeemme on matalalla. Tässä vaiheessa unta erittyy kasvuhormonia ja sen lisäksi, että lapset tarvitsevat paljon syvää unta, me aikuiset tarvitsemme sitä myös sokeriaineenvaihduntaan. Myös elimistön kuona-aineet poistuvat tämän vaiheen aikana.
REM-uni eli vilkeuni on vaihe, jota nukutaan aamuyön tunteina. Tässä vaiheessa näemme myös unia. Tämä on niin sanotusti myös vaihe, joka valmistelee hiljalleen aivoja heräämiseen ja tässä vaiheessa saatammekin jo herkästi herätä ääniin.
Lue myös: Mistä tummat silmänaluset johtuvat
– Poikien äidit toimitus –