Suurin osa pojista menee peruskoulu jälkeen ammattikouluun. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 peruskoulun 9. luokan päättäneistä ensisijaisesti lukioon haki tytöistä 63 % ja pojista 43 %. Ensisijaisesti toisen asteen ammatilliseen koulutukseen haki tytöistä 34 % ja pojista 54 %.
Miksi pojat ajautuvat ammattikouluun todennäköisemmin kuin lukioon ja miksi sukupuolten välillä on selvä ero?
Mitä pojat sanovat?
Haastattelimme ammattikoulussa opiskelevia poikia ja selvitimme syyt miksi opiskelu oli jatkunut peruskoulun jälkeen ammattikoulussa.
Nopea työllistyminen
Useassa vastauksessa nousi esille nopea työllistyminen. Peruskoulussa ei oltu viihdytty kovin hyvin ja ajatus saman tyyppisestä opiskelusta ei houkutellut, vaikka keskiarvo olisi lukioon riittänytkin. Ammattikoulun kautta saattoi päästä hyväpalkkaiseen ammattiin nopeastikin, muutaman vuoden opiskelulla. Pakollinen asevelvollisuus hidastaa poikien työuran alkua noin vuodella, joten siitäkin syystä osa pojista kokee, että koulutus on hyvä saada nopeasti pois alta.
Lue myös: Pojat asuvat tyttöjä pidempään lapsuudenkodissaan
Ei asiaa lukioon
Jotkut vastaajista olisivat toivoneet lukion kaltaista mahdollisuutta lisäopiskella ja miettiä tulevaa uraa vähän pidempään. Ovet lukioon ei kuitenkaan avautuneet toiveista huolimatta. Keskiarvon olisi pitänyt olla parempi. Pojilla ei ollut kovinkaan selkeää käsitystä siitä, että mistä syystä se keskiarvo ei ollut parempi. Osa koki, että peruskoulu ei sopinut heille ja osa oli herännyt keskiarvon tärkeyteen liian myöhään tai sen tärkeyttä ei oltu peruskoulussa korostettu tarpeeksi. Osa myönsi, että ei ollut peruskoulussa vielä kypsä opiskelemaan.
Oikea ala löytyi ammattikoulusta
Osa pojista kertoi, että juuri oikea ala löytyi ammattikoulusta. Yrittäjyys kiehtoo poikia ja moni ammattikoulussa opiskeltu ala antaa hyvän pohjan yrittäjyydelle. Poikien suurempi edustus ammattikouluissa voikin selittyä pitkälle myös vapailla alavalinnoilla. Yhteiskunnan ja koulutuksen tasa-arvo lisää sukupuolittuneita uravalintoja. Nuorten uratoiveet jakautuvat sitä stereotyyppisemmin, mitä pidemmälle tasa-arvo on yhteiskunnassa edennyt.
Lue myös: Katso vuorokauden halvimmat hetket käyttää sähköä
-Poikien Äidit toimitus-