Onko sinulla joskus ollut peräpukamia? Ehkä raskausaikana?
ONKO SE NOLOA JA HÄPEÄLLISTÄ, JOS ON PERÄPUKAMIA?
Peräpukama on laajentunut peräaukon laskimo. Niihin liittyvät vaivat ovat yleisiä ja yleensä itsestään paranevia, mutta uusiutuvat usein.
Peräpukamia ilmaantuu monesti raskauden aikana, mutta niille voivat altistaa myös pitkään istuminen ja ummetus. Tyypillisimmin ne oireilee ulostamiseen liittyvänä kirkkaana verenvuotona tai pukamakudoksen esiin työntymisenä. Niiden ehkäisyssä ja hoidossa kannattaa välttää ponnisteluja ulostamisen yhteydessä.
Lue myös: Ehkäisy synnytyksen jälkeen
Peräpukaman ulosluiskahdus paranee eli palautuu usein itsestään takaisin, mutta joskus pukamat joudutaan työntämään takaisin. Vaikeimmissa tapauksissa ulosluiskahdus eli prolapsi jää pysyvästi peräaukon ulkopuolelle. Oireille on myös tyypillistä, että ne vaihtelevat. Välillä on oireettomia kausia, välillä pukamat vaivaavat enemmän ja luiskahtelevat ulos. Oireettomia pukamia ei tarvitse erikseen hoitaa, mutta hygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Peräaukko pestään 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen ja kuivataan hyvin välttäen hankausta. Apteekista saatavia peräpukamavoiteita voi kokeilla tilapäisesti lievittämään oireita, mutta pitkään käytettyinä ne saattavat ärsyttää peräaukon seutua ja aiheuttaa kutinaa. Ulos luiskahtaneita pukamia voi varovasti koittaa työntää takaisin.
MILLOIN ON SYYTÄ HAKEUTUA LÄÄKÄRIIN?
- Verenvuoto pukamista on runsasta.
- Jos peräpukamia ei ole aikaisemmin todettu ja peräaukosta tulee verta (ennen hoitoa tulee varmistaa, että verenvuodon taustalla on todella pukamat eikä jokin muu syy, kuten kasvain).
- Peräpukamat on todettu vastaanotolla ja häiritsevät vaivat kestävät päiviä tai viikkoja omahoidosta huolimatta.
- Kova äkillinen kipu
Lähde: terveyskirjasto
– Poikien äidit toimitus –