You are currently viewing Raskaus ja rokkotaudit – kattava opas odottajalle
Kuva: Anastasiia Chepinska

Raskaus ja rokkotaudit – kattava opas odottajalle

Rokkotaudit ovat tarttuvia infektiotauteja, joihin liittyy erilaisia iho-oireita. Rokkotaudit ei välttämättä oireile aikuisella niin pahasti mitä lapsella, mutta voivat olla vakavampia raskaana olevalle kuin aikuiselle yleensä.

RASKAUS JA ROKKOTAUDIT

VIHURIROKKO on lähes kokonaan hävinnyt Suomesta kiitos meidän rokotusjärjestelmän, MPR-rokote. Vihurirokko on kuitenkin syytä tuntea, koska se on yksi pahimmista sikiön kehityshäiriön aiheuttajista. Viruksen itämisaika on 14–21 vuorokautta, mutta tartuttavuus alkaa jo pari päivää ennen oireiden alkua ja jatkuu vielä viikon sen jälkeen. Äidin tartunta etenee sikiöön istukan läpi. Jos äiti sairastaa vihurirokon ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, yli 80 % sikiöistä saa tartunnan. Vammautumisen riski on suuri: noin puolelle sikiöistä kehittyy vihurirokko-oireyhtymä. Oireita ovat sydänviat ja keskushermoston kehityshäiriöt. Kuulovaurio todetaan 60–90 %:lla lapsista.

VESIROKKO alkuraskauden aikana lisää keskenmenon riskiä. Mikäli raskaana oleva on altistunut vesirokolle, muttei ole tiettävästi sitä itse aiemmin sairastanut, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin estolääkityksen aloittamiseksi. Noin 10–20 %:ssa tapauksista tautiin liittyy viruksen aiheuttama keuhkokuume, joka voi erityisesti loppuraskauden aikana olla vakava, jos kookas kohtu haittaa hengitystä.

Lue myös: Näitä vitamiineja tarvitse kun olet raskaana

TUHKAROKKO ei aiheuta sikiölle elinvaurioita, mutta raskauden aikana tuhkarokon komplikaatiot, kuten keuhkokuume ovat yleisempiä kuin muulloin. Odottajan sairastama tuhkarokko voi johtaa myös keskenmenoon, ennenaikaiseen synnytykseen tai sikiön kohdunsisäiseen kuolemaan.

PARVOROKKO on erityisesti keväisin epidemian lailla esiintyvä lastentauti. Meillä Suomessa parvorokon on ennen raskautta sairastanut 50–60 % raskaana olevista. Suurin osa raskaana olevista naisista saa infektion omilta lapsiltaan. Mikäli virus tarttuu raskaana olevaan naiseen, joka ei ole aiemmin sairastanut parvorokkoa, virus voi siirtyä sikiöön 30–50 %:ssa tapauksista. Yleensä sikiö toipuu ja lapsi syntyy terveenä. Pysyviä synnynnäisiä epämuodostumia ei ole kuvattu, eikä raskaudenkeskeytys ole äidin parvorokkoinfektion vuoksi aiheellinen.

Tarkemmin meidän kansalliseen rokotusohjelmaan voit tutustua täältä.

lähde: terveyskirjasto

– Poikien äidit toimitus –

Vastaa