You are currently viewing Näin minimoit ruokahävikkiä
Kuva: Alyson McPhee

Näin minimoit ruokahävikkiä

Ruokahävikkiä syntyy, kun alun perin syömäkelpoista ruokaa päätyy roskiin. Hävikkiä pystyy minimoimaan ennakoimalla paremmin ruoan kulutusta. Toki aina tämä ei ole mahdollista,  mutta turhaan tuotettu ruoka kuormittaa oman talouden lisäksi myös ympäristöä.

NÄIN MINIMOIT RUOKAHÄVIKKIÄ

Ennen ruokakauppaan lähtöä tarkista pakastimen, jääkaapin ja muiden keittiön ruokakaappien sisällöt. Mieti mitä saat jo olemass olevista aineksista tehtyä ja mitä tarvitsee täydentää.  Tee myös kauppalista ja muista ottaa se mukaan! Näin vältyt kaupassa heräteostoilta ja voit ostaa useamman päivän ruoat kerralla.

Mikäli perheen yhteiseltä aterialta on jäänyt ylimääräinen annos keittoa, muttei siitä riitä koko perheen seuraavan päivän kattaukseen, mieti voisitko napata keiton jämän töihin sinun lounaaksesi.

Ruoantähteistä saa myös taiottua uutta.

Ruoantähteistä voi valmistaa monenlaisia ruokia. Munakkaaseen voit lisätä vaikka viimeisten nakkien ja juustoraasteiden jämät. Keitetyt perunat ja kasvikset sopivat sosekeittojen pohjaksi tai sämpylätaikinan jatkeeksi. Myös ylijääneen puuron voi sisällyttää sämpylätaikinaan. Kuivuneista leivistä paahdat nopeasti  pannulla kuuluisia köyhiä ritareita, jotka maistuu lapsillekin. Varsinkin hillon ja kermavaahdon kanssa nautittuna.

Leivo lasten kanssa. Kurkkaa tästä helppo ja nopea kuppikakku resepti

Yksittäiset ylijäämä juurekset ja kasvikset voi raastaa tai pilkkoa kastikkeisiin tuomaan väriä ja makua tai niistä voi myös koota maistuvan uunijuurespellin.

Suomalaisessa ruokaketjussa syömäkelpoista ruokaa menee hukkaan noin 360 miljoonaa kiloa vuosittain. Kotitalouksien osuus ruokaketjun ruokahävikistä on suurin, peräti yli kolmasosa. Se tarkoittaa, että kodeissa muodostuu ruokahävikkiä yli 100 miljoonaa kiloa vuosittain. (Luonnonvarakeskus 49/2021).

– Poikien äidit toimitus –

Vastaa