You are currently viewing Lapsen päivä -ja yökastelu, milloin lääkäriin?
Kuva: Gabriel Tovar

Lapsen päivä -ja yökastelu, milloin lääkäriin?

Mitä pienempi lapsi, sen “normaalimpaa” yökastelu on. 40 %:lla kolmivuotiaista, 10 %:lla kuusivuotiaista ja 3 %:lla 12-vuotiaista esiintyy yökastelua. Teini-ikäisistä kastelee alle 1 %.

PÄIVÄ -JA YÖKASTELU JA KUINKA NIITÄ HOIDETAAN

Yökastelun tarkkaa syytä ei tiedetä. Syynä voi olla se, että lapsi nukkuu sikeästi eikä herää virtsarakosta tuleviin signaaleihin. Osalla kastelijoista, mutta ei kaikilla, on runsas yöllinen virtsaneritys ja osalla yökastelijoista onkin kuvattu vedenerityksen säätelyyn liittyvää kehitysviivettä. Taipumus yökasteluun on myös periytyvää: noin puolella kastelijoista ainakin toinen vanhemmista on ollut yökastelija ja mikäli molemmat vanhemmat ovat olleet yökastelijoita, hyvin suurella todennäkköisyydellä myös heidän lapset kastelevat. (80 % todennäköisyydellä).

Jatkuvaan päiväsaikaiseen kasteluun suhtaudutaan “vakavammin” kuin pelkkään yökasteluun, sillä sen taustalla voi useammin olla virtsateiden tai hermoston rakennevika. Toki myös pienillä pojilla esiintyy päiväaikaisia vahinkoja sen takia, että he eivät leikin tiimellyksessä yksinkertaisesti huomaa käydä WC:ssä. Pojilla voi olla myös ”ahdas sepalus” -ongelma, jolloin heti WC-käynnin jälkeen alushousuihin valuu virtsatippoja, jotka olivat jääneet peniksen tyveen alushousujen puristuksen takia. Pienellä osalla lapsista todetaan myös nauruun liittyvää kastelua, jonka syytä ei tiedetä. Päiväkastelijoilla saattaa kuitenkin esiintyä merkittäviäkin häiriöitä virtsarakon toiminnan säätelyssä, jolloin ongelmina voivat olla äkillinen virtsaamispakko, tiheävirtsaisuus ja lirahtelutaipumus. Lapsilla voi esiintyä myös samanaikaisesti ulosteen ja virtsan pidättelyä ja siihen liittyvää virtsan karkailua.

Lue myös: Lapsella virtsatietulehdus – ethän jätä hoitamatta

Miten yökastelijan kanssa tulisi toimia?

– Ennen nukkumaanmenoa ei enää suuria määriä nesteitä ja pissalla käydään juuri ennen nukkumaanmenoa.
– Yövaippojen käyttö ei vaikuta kuivaksi tulemiseen, mutta voi helpottaa lapselle ja vanhemmille tilanteesta koituvaa huolehtimista – ja vähentää pyykin määrää.
– Kehu lasta, kun yö on mennyt hyvin.
– Suhtaudu yökasteluun lempeästi, älä rankaise lasta.

Kyse on biologisesta kypsymisviiveestä. Myös erilaiset elämänmuutokset, kuten päivähoidon tai koulun alkaminen, voivat tilapäisesti aiheuttaa yökastelua lapselle, joka on jo oppinut kuivaksi.

Jos 4–5-vuotiaalla lapsella on jatkuvaa päiväkastelua tai 5–6-vuotiaalla jatkuvaa yökastelua, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

lähde: terveyskirjasto

– Poikien äidit toimitus –

Vastaa