• You are currently viewing Ylivireystila -tunnista näistä oireista

    Ylivireystila -tunnista näistä oireista

    Ylivireystila on hermoston herkistymistä ja tarkoittaa lyhyesti sitä, että sympaattinen hermosto on reaktiivinen ja ylivirittynyt. Helpoin tapa kuvailla ylivireystilaa on se, että keho käy ikään kuin kierroksilla.

    Ylivireystila on helppo tunnistaa myös yksittäisistä merkeistä.

    Näin tunnistat ylivireystilan

    Uni ei maistu

    Yksi helppo tunnusmerkki on se, että uni ei maistu. Unta voi olla vaikea saada illalla ja aamulla herää liian aikaisin,

    Levoton olo

    Keskittymisvaikeudet ja levottomuus voivat olla oireita ylivireystilasta. On vaikeaa rentoutua ja rauhoittua, vaikka normaalisti nämä onnistuvat.

    Fyysisiä oireita, joita ei normaalisti ole

    Fyysisiä oireita ovat esimerkiksi sydämen tykytys, päänsärky, ruoansulatusoireet ja lihasjännitys. Myös verenpaine voi kohota.

    Stressinsietokyvyn madaltuminen

    Hermot eivät kestä samoja asoita kuin normaalisti, pinna palaa pienimmästäkin asiasta. Tulee helposti riitoja ja konflikteja.

    Voit pyrkiä purkamaan ylivireystilasi

    Ylivireystila vaikuttaa negatiivisesti ihmisen hyvinvointiin, siksi siitä on hyvä pyrkiä eroon. Sormia napsauttamalla se ei kuitenkaan onnistu.

    • Voit pyrkiä hengityksellä rauhoittamaan kehoasi. Hengitä syvään sisään ja puhalla ulos niin, että uloshengitys on hieman sisäänhengitystä pidempi.
    • Joskus kovin pienetkin asiat voivat aiheuttaa meille ylivireystilan. Katso asioita isommassa kuvassa, suhteuta tilannetta.
    • Tee asioita joista saat hyvää mieltä. Kuuntele lempimusiikkiasi, käy metsässä kävelyllä, muistele lempimuistoasi lapsuudestasi.
    • Naura oikein kovaa tai itke olosi paremmaksi. Nämä ovat ihan oikeasti toimivia keinoja, sillä ne aktivoivat rauhoittumisesta vastaavan parasympaattisen hermoston.
    • Rentoutuminen on ylivireystilassa vaikeaa, mutta pyri edes tekemään jotain rauhallista. Onnistuisiko musiikin kuuntelu tai äänikirjan kuuntelu?

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa