Uudet perunat kuuluvat suomalaisten kesäpöytään. Miten sinä ne mieluiten syöt? Voilla kuorrutettuna, sillien kera vai ihan jollain muulla tyylillä?
TESTAA JA IHASTU: UUDET PERUNAT RUSKEAVOI-VINEGRETILLÄ
AINEKSET:
- 600-800 g pestyjä uusia perunoita
- 2 rkl suolaa
- 100 g voita kuutiotuna
- ¾ dl Ponzu -kastiketta
- ½ ruukku tilliä hienonnettuna
- 3 kevätsipulin vartta hienonnettuna
Lue myös: Näin valmistat vaahtokarkit alusta loppuun itse
NÄIN VALMISTAT:
Laita pestyt perunat kattilaan ja täytä kattila vedellä. Lisää joukkoon suola ja keitä perunoita miedolla lämmöllä noin 15–25 minuutin ajan, perunoiden koon mukaan.
Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää pannulle voikuutiot ja ruskista kunnes voi vaahtoaa ja on vaaleanruskean väristä.
Siirrä voi erilliseen astiaan jäähtymään noin 2–3 minuutin ajaksi. Tämän jälkeen sekoita vispilällä joukkoon Ponzu -kastike. (Ponzu kastikkeen voi myös valmistaa itse soijakastikkeesta, sitruunan mehusta ja raastetusta kuoresta, sokerista ja chilihiutaleista).
PONZU-KASTIKE:
1 dl soijakastiketta
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 rkl sokeri
1 tl chikihiutaleitaSekoita kaikki ainekset niin, että sokeri sulaa kokonaan.
Kun perunat ovat kypsät, valuta vesi ja lisää kattilaan ruskeavoi-vinegretti sekä tilli.
Laita kattilan kansi takaisin ja hölskytä perunoita kevyesti.
Siirrä perunat tarjoiluastiaan ja koristele uudet perunat lopuksi kevätsipulilla.
reseptin lähde: kotiliesi
Fun fact: suomalaisten perunan kulutus on vähentynut 2000-luvulla. Vuonna 2016 yksi suomalainen söi keskimäärin 46 kiloa perunaa vuodessa. Nyt 2000-luvulla perunan kulutus on vähentynyt suunnilleen kilon vuositahdilla. Vertailun vuoksi, vielä vuonna 1950 suomalainen söi keskimäärin 142 kiloa perunaa vuodessa. lähde: luonnonvarakeskus
– Poikien äidit toimitus –