Pakastimessakaan ruoka ei säily loputtomiin saakka syömäkelpoisena. Tämän tekstin luettuasi kannattaakin kurkata kuinka kauan sitten pakastettuja elintarvikkeita ja valmiiksi tehtyjä ruokia pakastimestasi löytyykään.
PAKASTIMESSAKAAN RUOKA EI SÄILY LOPUTTOMIIN SYÖMÄKELPOISENA
Ruoat säilyvät pakastimessa parhaiten, kun ne ovat hyvin pakattuja ja kylmäketjusta on huolehdittu koko pakastusprosessin ajan. Iso merkitys säilyvyysaikaan on myös ruoka-aineen rasvapitoisuudella. Marjat ja kasvikset säilyvät pitkään. Rasvaisen lihan ja kalan säilyvyysaika on sen sijaan melko lyhyt. Itse tehtyjä ruokia, esimerkiksi keittoja ja laatikoita voi säilyttää pakkasessa noin 1-3 kuukautta.
Elintarvikkeiden keskimääräisiä säilyvyysaikoja – lähde martat.fi
marjat | 10 – 12 kk |
kasvikset | 10 – 12 kk |
yrttimausteet | 4 – 6 kk |
juuresraaste | 3 – 4 kk |
naudanliha | 8 – 10 kk |
lampaanliha | 8 – 10 kk |
sianliha | 3 – 6 kk |
siipikarja | 3 – 6 kk |
jauheliha | 1 – 2 kk |
kala | 1 – 3 kk |
äyriäiset | 3 – 6 kk |
leivonnaiset | 1 – 9 kk |
tuorehiiva | 12 kk |
Lue myös: Pakastettu vesimeloni ja viisi muuta käyttövinkkiä
Kerran sulatettua tai vahingossa sulaamaan päässyyttä elintarviketta ei pidä jäädyttää tai pakastaa uudestaan. Muistathan myös huomioida alle luetellut kohdat kun pakastat tai sulatat elintarvikkeita – lähde ruokavirasto.fi
- Älä pakasta tai jäädytä vanhentuneita tai heikkolaatuisia elintarvikkeita!
- Älä jäädytä elintarvikkeita esimerkiksi täydessä kotitalouspakastimessa, koska jäätyminen on silloin hidasta. Jäädytä niin, että kylmä ilma pääsee kosketuksiin elintarvikkeen kanssa mahdollisimman monelta puolelta.
- Muista kylmäketju! Älä päästä elintarviketta sulamaan ennen kuin sen on tarkoitus sulaa.
- Älä sulata elintarviketta huoneenlämmössä. Sulattaminen on turvallista tehdä kylmissä tiloissa.
– Poikien äidit toimitus –