Kantarelli on hyvä sieni ruokapöytään ja sopii koko perheelle. Se on helppo tunnistaa metsästä kirkkaasta keltaisesta väristään ja sen valmistus on nopeaa, koska sitä ei tarvitse ryöpätä (eli puhdistaa keittämällä vedessä).
Kantarelli tuo iloisen värin ja hyvän maun lisäksi ruokapöytään paljon muutakin tarpeellista. Oletko tietoinen siitä, että kantarellissa on enemmän proteiinia kuin kasviksissa yleensä ja että kantarellista saa esimerkiksi antioksidantteja?
Lue myös: Helpot ruuat lapsiperheille
Kantarelli tuo pöytään paljon hyvää
Proteiini
Proteiinia kantarelleissa on jopa 25% sen kuivapainosta. Se on enemmän proteiinia kuin kasviksissa on yleensä. Kun valmistat ruokaa kantarellista, et tarvitse välttämättä muuta proteiinia annokseesi.
Vitamiinit
100 grammaa kantarellia sisältää D-vitamiinia 6 mikrogrammaa. Kantarellista saa hyvin D-vitamiinia ja siinä on C-vitamiinia sekä A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä ravintokuituja.
Antioksidantit
Kantarellissa on karotenoideja eli antioksidantteja. Ne puolustavat ja puhdistavat elimistöä. Ne estävät solujen haitallista hapettumista ja edistävät näin niiden elinvoimaa. Solujen haitallinen hapettuminen on muun muassa monien kansansairauksien riskitekijä.
Kantarelli ruokapöytään
Kantarelli sopii ruokapöytään. Kantarelleja ei tarvitse ryöpätä, mutta lika niistä kannattaa harjata irti. Paista kantarellit ensin pannulla niin, että niiden neste haihtuu kokonaan. Sen jälkeen lisää kantarellien sekaan voita ja esimerkiksi sipulia ja mausteita ja paista.
Kantarellit sopivat lisukkeeksi keittoihin ja piirakoihin, niistä voi tehdä maukkaan kermakastikkeen perunoiden lisukkeeksi, lisätä kantarellit perunalaatikon sekaan tai valmistaa vaikkapa kamtarellipastaa.
-Poikien Äidit toimitus-