Tiestitkö, että Pohjois-Kyproksella Famagustassa sijaitsee aavekaupunki Varosha?
Tässä artikkelissa kaikki tuosta surullisesta aavekaupungista.
Poikien Äidit -tiimin perheet tutustuvat erilaisiin lomakohteisiin perheenä, pariskuntina ja ystävien kesken. Tällä kertaa matkassa äiti ja kaksi teinipoikaa.
Pohjois-Kyproksen taustaa
Pohjois-Kypros on vuodesta 1983 eteenpäin kuulunut Turkille. Pohjois-Kyproksen Turkkilaisen tasavallan itsenäisyyden on tunnustanut vain Turkki, joka miehitti alueen itselleen vuonna 1974.
Miehitykseen johti levottomuudet Kyproksen kreikkalaisen ja turkkilaisen väestön välillä. Vuonna 1974 Kyproksella tapahtui Kreikan sotilashallinnon tukema vallankaappaus, jonka seurauksena Turkin armeijan otti haltuunsa alueita saaren pohjoisosassa ja Kypros jakautui kahtia.
Yksi näistä alueista oli Famagusta ja sen suurta suosiota nauttinut lomakeskus Varosha.
Varoshan aavekaupunki
Vallankaappaus
Kun Turkki hyökkäsi Varoshaan, yli kymmenet tuhannet kyproksenkreikkalaiset poistuivat nopeasti alueelta, eivätkä ole tähänkään päivään mennessä päässeet takaisin koteihinsa. Lähdön kiireydestä kertonee se, että aamupalapöytiin jäi lautasia ja ruokia, jotka ovat edelleen paikkallaan.
Hyökkäyksen jälkeen Turkin armeija aitasi ja sulki lomakeskuksen.
Itse valtauspäivästä tuntuu olevan yhtä monta erilaista tarinaa kuin kertojaakin. Turkkilaiset kertovat hyökkäyksen olleen täysin väkivallaton, kun taas Kyproksen kreikkalaisten tarinat kertovat toista.
Meidän opas kertoi hyökkäyksessä kuolleen paikallisia ja jopa turisteja. Useat perheet kadottivat sinä päivänä perheenjäseniään, joita ei ole vieläkään löydetty.
Varosha nyt
Vallankaappauksen jälkeen Varosha oli pitkään suljettuna. Tyhjillään nököttävät hotellit ja kadut ovat aitojen sisäpuolella, sinne armeija ei päästänyt ketään (YK:n henkilöstöä lukuunottamatta.)
Kunnes vuonna 2020 se on avattu turisteille nähtävyydeksi. Alueen yksi hienoimmista hotelleista on yhä ehjä ja käytössä, siellä saa lomailla vain Turkkilaisten sotilaiden perheet. Muuten koko alue on autio.
Kierros Varsoshassa
Me järjestetyllä Pohjois-Kyproksen retkellä, mikä ostimme Ayia Napasta. Menimme Turkin tasavallan puolelle bussilla, passintarkastus tehtiin rajalla.
Itse aavekaupunkiin oli oma turvatarkastuksensa, me pääsimme jonojen ohi alueelle koska oppaamme oli sotilaille tuttu.
Vierailu Varoshaan sopii tehtäväksi isompien lasten kanssa.
Kierros oli pysäyttävä. Tuntuu oudolta kävellä tyhjillä kaduilla. Katsella hotelleja, taloja, kouluja ja kauppoja jotka seisoivat tyhjillään hylättynä.
Näimme keskeneräiseksi jääneen hotellin kyljessä postilaatikon, joka on kuulemma yhä täynnä turistien sinne laittamia lomakortteja vuodelta 1974. Näimme pankin, jossa saattaa yhä olla talletetut rahat sisällä.
Kaikki kreikkalaisuuteen liittyvä on poistettu, tekstit ja symbolit on poistettu ja korvattu uusilla. Lipputangoissa liehuvat Turkin ja Turkin tasavallan liput.
Näky teki surulliseksi.
Varsoshan mennyttä suosiota ei ole vaikea ymmärtää, sillä sen ranta on todella upea. Vaalea hiekka ja turkoosi meri. Tuntuu hassulta, että aidan toisella puolella on yhä toiminnassa oleva hotelli turisteineen, maisemanaan nämä autiot rakennukset ja rannat.
Lue myös: Ayia Napa -koko perheen unelmakohde
Emme voineet olla miettimättä perheitä jotka alueelta häädettiin. Miltä heistä on tuntunut rakentaa koko elämänsä uudelleen Etelä-Kyproksella ja onkohan heistä kukaan pystynyt palaamaan alueelle katsomaan kotiaan kaikkien näiden vuosien jälkeen?
Varsohan aavekaupungin tulevaisuus on vielä auki. Alueen uudelleenrakentamisesta on ollut puhetta, mutta siitä ei olla yksimielisiä. Kyproksenkreikkalaiset toivovat, että lomakeskus palautetaan heille ennen kuin he voivat aloittaa uudelleen.
-Poikien Äidit toimitus-