• You are currently viewing Pojat kokevat tyttöjä enemmän väkivaltaa
    Ahdistunut lapsi

    Pojat kokevat tyttöjä enemmän väkivaltaa

    Moni saattaa yllättyä, että Suomessa pojat ovat väkivallan uhreja määrällisesti useammin kuin tytöt, niin pienenä kuin teininäkin. Pojat kokevat tyttöjä enemmän väkivaltaa.

    Keskustelun pyöriessä vahvasti tyttöjen kokeman väkivallan ympärillä, voi poikien kokema väkivalta jäädä varjoon.

    Poliisin tietoon tulleen rikollisuuden valossa pojat joutuvat tyttöjä useammin väkivallan kohteeksi. Kouluterveyskyselyssä pojat raportoivat väkivallasta tyttöjä harvemmin. Tyttöjen on helpompi kertoa heihin kohdistuneesta väkivallasta, kun taas poikien oletetaan sietävän sitä.

    Poikia pahoinpidellään jo vauvana enemmän, erot kasvavat mitä isommaksi lapset kasvavat. 15-17 vuotiaiden kohdalla pojat ovat kokeneet melkein puolet enemmän väkivaltaa kuin tytöt. (katso kaavio Mtv 3)

    Kaikkiaan 47 % pojista on kokenut fyysistä väkivaltaa 15 vuotta täytettyään. Seksuaalista häirintää ja ahdistelua on kokenut 26 % täytettyään 15 vuotta -listaa Yhdistyneiden Kansakuntien yhteydessä toimiva Euroopan Kriminaalipolitiikan Instituutti.

    Aikuisena naisten ja miesten kokemaa väkivaltaa on aikalailla yhtä paljon.

    Mikä on väkivaltaa?

    Moni opettaa pojilleen kumppanin hyvää kohtelua, mutta onko muistettu puhua myös siitä, miten häntä tulee kohdella?

    Väkivalta on toiseen ihmiseen ilman lupaa väkivalloin kajoamista. Väkivaltaa on myös henkistä, se on itsemääräämisoikeuden rajoittamista, esimerkiksi uhkailun tai pelottelun avulla. Väkivalta voi olla fyysisesti kehoon kohdistuvaa tai sanallisesti tapahtuvana mitätöintinä ja alistamista.

    Lue myös: Äidit kertovat; miksi pojat ovat niin ihania?

    Mitä me vanhemmat voisimme tehdä auttaaksemme poikiamme?

    Ensimmäinen asia on kunnioittaa lapsen fyysistä koskemattomuutta. Lapsia, niitä villeimpiä ja haastavimpiakaan, ei saa kurittaa fyysisesti. On keksittävä muita keinoja kasvatuksen tueksi.

    On hyvä opettaa pojalle tunnistamaan väkivalta. Poikien ei tarvitse sietää enemmän kuin tyttöjen. Jokaisella lapsella on oikeus elää ilman fyysistä ja henkistä väkivaltaa. Kotona, koulussa, kavereiden kanssa ja kadulla.

    Lähteet: Mtv 3, Rikoksentorjunta, Rikosuhripäivystys

    -Poikien Äidit toimitus- 

    Vastaa