You are currently viewing Vähemmän kahvia ja suklaata, oletko valmis? -uudet ravitsemussuositukset

Vähemmän kahvia ja suklaata, oletko valmis? -uudet ravitsemussuositukset

Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi uudet kansalliset ravitsemussuositukset 27.11.2024. Se on kylmää kyytiä kahvia ja suklaata rakastaville.

Ravitsemussuositusten keskeinen tavoite on lisätä terveyttä edistävien ruokien tarjontaa ja saatavuutta kaikille väestöryhmille. Suosituksissa huomioidaan entistä kattavammin ruoan terveysvaikutusten lisäksi myös ruoantuotannon ja -kulutuksen ympäristövaikutukset. Ravitsemussuositusten laatijoiden mukaan suositukset on tarkoitettu väestön ravitsemuksen ja kansanterveyden parantamiseen sekä terveyttä edistävää ja kestävää ruokajärjestelmää koskevaan päätöksentekoon, toimenpiteiden suunnitteluun ja alan tutkimukseen. (Lähde Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024)

Uudet juuri julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset tarjoavat entistäkin kattavamman ja ajantasaisemman lähestymistavan suomalaisten ruokavalioihin. Suositukset korostavat entistä vahvemmin kestävyyttä, terveyttä ja monipuolisuutta. Ne ottavat huomioon myös muuttuvat ruokatrendit, ympäristönsuojelun ja globaaliin ravitsemustilanteeseen liittyvät haasteet.

Mutta on niissä luopumisen tuskaakin!

Vähemmän kahvia ja suklaata

Uudessa suosituksessa ympäristönäkökulma on saanut isomman roolin. Suosituksissa painotetaan erityisesti kasvipohjaisten ruokien lisäämistä ja eläinperäisten tuotteiden kohtuullista käyttöä.

Suositukset eivät enää keskity pelkästään yksittäisten ruokien tai ravintoaineiden tarkkailuun, vaan ne korostavat ruokavalion monipuolisuutta ja kokonaisuutta. Hyvä ruokavalio koostuu runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, rasvattomia proteiineja ja terveellisiä rasvoja sisältävistä aterioista.

Suositeltavaa on myös vähentää suklaan syömistä ympäristösyistä ja kahvin juomista ympäristö- sekä terveyssyistä. -Mites nyt suu pannaan?

Ruokailutottumusten muutos

Vaikka uudet ravitsemussuositukset tarjoavat kattavaa tietoa ja ohjeita yksilöille, edellyttää niiden toteutuminen käytännössä yhteiskunnallista muutosta. On tärkeää, että ravitsemustieto tavoittaa kaikki suomalaiset.

Ravitsemussuositusten pohjalta valmistellaan suosituksia eri kohderyhmille mm. varhaiskasvatukseen, koulu- ja opiskelijaruokailuun sekä ikääntyneille ja sairaalapotilaille. Ryhmäkohtaisten suositusten tavoite on parantaa terveyttä ravitsemuksen avulla. Suosituksen mukaisen, ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion voi yksilötasolla koostaa usealla eri tavalla. Suositusten toimeenpanossa tulee varmistaa myös ruokailon ja sosiaalisen kestävyyden huomioiminen.(lähde Valtioneuvosto)

Nyt on aika ottaa seuraava askel kohti parempaa ja kestävämpää ruokavaliota – yksi ateria kerrallaan.

-Poikien Äidit toimitus-

ravitsemussuositukset
Uusi ravintopyramidi

 

Vastaa