Koko Euroopassa naiset tekevät edelleen suurimman osan kotitöistä. Miehistä vain 36 % kertoo tekevänsä päivittäin kotitöitä, kun taas 63 % naisista vastasi tekevänsä niitä joka päivä. Millä keinoilla pariskunnat voivat pyrkiä kohti tasa-arvoa ja tarvitaanko täydellistä tasapäistämistä jos pariskunta on tyytyväinen tilanteeseensa? Vinkit epätasa-arvoisen työnjaon vähentämiseen parisuhteessa
Siivousyritys Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Reetta Alastalo sanoo Suomessa tapahtuneen mielenkiintoisen muutoksen, mitä tulee kotitöiden tekemiseen.
“Tasapaino on vihdoin parantunut. Mutta ei sen takia, että miehet tekevät enemmän, vaan koska naiset tekevät vähemmän”, Alastalo kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
Muutos johtuu osaltaan palveluiden ulkoistamisesta, jota naiset yleensä tekevät ja toisaalta teknologian kehittymisestä. Näin ollen naiset pyrkivät edistämään tasa-arvoa omalla tavallaan.
Monissa tutkimuksissa ei oteta huomioon metatyötä eli kaikkea näkymätöntä suunnittelu- ja organisointityötä kodin- ja lastenhoitoon liittyen. Niistä suurimman osan tekevät kyselyiden mukaan naiset. Siitä ei ole tilastoja onko kyselyihin vastannut myös enemmän naiset kuin miehet. Metatyöhön kuuluu arjen suunnittelua: kuka vie lapsen terveystarkastukseen, milloin käydään kaupassa ja mitä sieltä ostetaan?
Toisaalta metatyötä on myös miettiä milloin auto katsastetaan, palohälyyttimet päivitetään, pyörät huolletaan ja kodin remonttihommien ja välineiden päivitys.
Vinkkejä kotitöiden ja lastenhoidon jakamiseen kumppaneiden kesken
Paljon löytyy tietoa ja artikkeleita epätasa-arvoisesta tilanteesta kotitöissä ja lastenhoidossa vanhempien kesken, mutta vähemmän on vinkkejä siihen, kuinka ratkaista tuo tilanne tasa-arvoisemmaksi. Jos molemmat vanhemmat tekevät töitä tuntimäärällisesti suurin piirtein saman verran, ei ole reilua, että toinen vanhemmista hoitaa sen lisäksi kotityöt ja lapset enimmäkseen yksin. Sen vuoksi olemme koonneet vinkkilistan kohti tasa-arvoisempaa työnjakoa.
1. Avoin ja rehellinen keskustelu
Ensimmäiseksi tilanne täytyy tunnistaa: jos naiset tekevät kotona enemmän lastenhoidon ja kotitöiden eteen (mukaan lukien metatyö), tulee vanhempien kesken vallita yhteinen näkemys tilanteesta. Jos perheen isä ei myönnä tai huomaa naisen tekevän enemmän, on hänen vaikeampi muuttaa käytöstään, jotta hän voi osallistua paremmin kodin- ja lastenhoitoon.
Sen takia vanhempien tulisi keskustella avoimesti kotona vallalla olevasta tilanteesta. Kun yhteinen näkemys löytyy, on asiaa helpompi lähteä ratkomaan. Keskustelussa on tärkeää säilyttää maltti, rauhallisuus ja olla syyttelemättä toista. Hermostumalla ja sormea osoittamalla tilanteeseen tuskin löytyy toivottavaa ratkaisua. Tuolloin asiat todennäköisesti jatkuvat ennallaan.
On hyvä myös tunnistaa se jos toisen tarve siisteystasolle on kovempi kuin toisen. Ei ole reilua vaatia toista siivoamaan oman siisteyskäsityksensä mukaisesti, silloin on syytä siivota itse jos kokee, että vain oma siisteystaso kelpaa. Voisiko siisteystasoille löytyä kultainen keskitie? Toinen hieman tiputtaa siisteystasoaan ja toinen vähän nostaa. Yhdessä voi sopia mikä määrä viikossa imurointia ja pölyjen pyyhkimistä on sopiva määrä.
2. Perustele tasa-arvon merkitys
Enemmän kotona tekevän on tärkeää perustella kumppanilleen epätasa-arvoisen työnjaon vaikutuksesta heidän elämäänsä. Kotitöiden ja lastenhoidon kasaantuminen voi aiheuttaa esimerkiksi ylikuormitusta, masennusoireita ja mielenterveyden haasteita. Lisäksi se saa aikaan tyytymättömyyttä parisuhteessa, jolloin erityisesti naiset kokevat, että heillä on vähemmän annettavaa suhteeseen. Erään tutkimuksen mukaan niillä naisilla oli huonompi sydän- ja verisuoniterveys, joiden harteille kotityöt ja lastenhoito olivat työssäkäynnin lisäksi kasaantuneet.
3. Tee metatyö näkyväksi
Metatyö vie naisilta paljon aikaa ja voimia. Koska suurin osa tästä työstä on näkymätöntä, tulisi se tuoda päivänvaloon. Molempien kannattaa kirjoittaa paperille ylös kaikki se metatyö, mitä he tekevät kuukauden sisällä. Se auttaa pariskuntia hahmottamaan, kuinka monia asioita tulee tehdä tulevan kuukauden aikana ja kenen ne tulisi hoitaa. Tehtyjen töiden kirjoittaminen ylös myös helpottaa oloa, kun mielen kuormituksen saa purkaa paperille.
Sopikaa sen jälkeen, kuka hoitaa mitäkin tehtäviä näkymättömästä metatyöstä. Kuka vie lapsen harrastuksiin? Milloin on päiväkodin kevätjuhla ja mitä sinne puetaan? Kuka vaihtaa auton talvirenkaat kesärenkaisiin? Lista on yleensä pitkä. Kun tehtävät on hoidettu, viivataan ne yli kynällä ja näin voidaan havannoida edistyminen asioissa. Toisaalta, kun mieleen tulee uusi metatyö, joka tulee hoitaa, voi sen lisätä listaan.
On hyvä myös ymmärtää, että jos metatyöt halutaan tasata pitää hyväksyä toisen tekemän metatyön erilaisuus. Jos olet aina suunnitellut lasten synttärit ja toivot toisen järjestävän ne välillä, on sinun hyväksyttävä, että toinen järjestää ne omalla tavallaan eikä sinun tavallasi.
4. Lapset mukaan kotitöihin
Lapset on hyvä ottaa mukaan kotitöihin pienestä pitäen, vaikka se veisi enemmän aikaa kuin yksin tekemällä. Siinä saa laadukasta yhteistä aikaa, joka on varsinkin arki-iltoina vähäistä. Lisäksi lapset oppivat tärkeitä taitoja ja vastuunkantamista. Iän myötä heistä on myös oikeasti yhä enemmän apua. Jo pienille lapsille voi opettaa lelujen keräämistä ja oman huoneen siivoamista. Lasten kasvaessa vastuualueita voi lisätä ja ottaa mukaan uudenlaisia tehtäviä.
Jos vanhemmat tekevät kaiken teini-ikäisen lapsensa puolesta, on se nuorelle suuri karhunpalvelus. Tuolloin hän ei tule pärjäämään, kun hän itsenäistyy ja muuttaa pois kotoa. Lisäksi häneltä puuttuu taito kantaa vastuu opiskelustaan ja työnteosta. Hänellä saattaa olla hukassa perustaidot, kuten omasta kodista huolehtiminen ja aikataulussa pysyminen.
5. Vaihtokauppa
Joskus voi olla virkistävää tehdä vaihtokauppaa tehtävien ja vastuualueiden kanssa. Jos esimerkiksi perheen äiti on aina hoitanut ruokapolitiikan ja isä huoltanut koneet ja laitteet, voi tehtäviä välillä koittaa vaihtaa. Näin syntyy ymmärrystä siitä, mitä kumpikin tekee omien vastuualueidensa eteen. Käytännössä se voi olla joskus hankala toteuttaa, koska toinen ei välttämättä hallitse kumppaninsa vastuualueita. Ainakin ajatuksen tasolla voi asioilla leikitellä ja pohtia, mitä kaikkea kumppanin tehtävät pitävät sisällään.
6. Yhteistyö
Kokeilkaa tehdä asioita joskus yhdessä sen sijaan, että tekisitte ne yksin. Näin saatte samalla yhteistä aikaa ja voitte käydä keskusteluja tehtävien lomassa. Yhteistyössä on voimaa ja se lisää kunnioitusta, empatiaa ja ymmärrystä toista kohtaan. Se auttaa myös hahmottamaan, kuinka paljon asioihin menee aikaa ja mitä toinen tekee niiden eteen. Kotityöt ja lastenhoidon tehtävät saa hoidettua todennäköisesti nopeammin, kun ne tekee yhdessä.
-Poikien Äidit toimitus-
Lähteet: Babycenter, BBC News Mundo, Greater good magazine, MTV jaWLM