You are currently viewing Kevätistutuksia lasten kanssa
Kuva: Pexels/ Pixabay

Kevätistutuksia lasten kanssa

Haluaisitko laittaa kevätistutuksia lasten kanssa? Kevätauringon paistaessa ja lintujen visertäessä ulkona, sormet syyhyävät jo puutarhatöihin. Mitä voit tehdä puutarhasi eteen tässä vaiheessa kevättä? Vinkkejä siihen, kuinka ottaa lapset mukaan istutuspuuhiin.

Kevään istutuspuuhat alkavat kukkien ja kasvien esikasvatuksella. Jotkin kasvit tarvitsevat jopa kuukausien esikasvatuksen ennen kuin niiden taimet voidaan istuttaa ulos tai puutarhaan. Etelä-Suomessa monet lajit voi kylvää suoraan kasvupaikalle, kun taas Pohjois-Suomessa ne saattavat vaatia esikasvatuksen sisällä.

Netistä löytyy kylvökalentereita, joista voi tarkistaa, vaatiiko kasvit esikasvatuksen (ja missä päin Suomea?) Esikasvatuksen aloitusajankohta ja pituus riippuvat muun muassa lajista ja lajikkeesta, sekä suunnitellusta istutusajasta.

Jotkin lajit, kuten jättisipulit ja orvokit tarvitsevat pitkän eli jopa kuukausien esikasvatuksen (riippumatta missä päin Suomea ne aiotaan istuttaa). On kuitenkin monia kasveja, joiden esikasvatusaika on lyhyt eli kestää vain joitakin viikkoja. Kylvöaikoihin vaikuttavat kevään säät. Jos kevät on edellä, päästään kylvötöihin tavallista aikaisemmin.

Kun haluat päästä laittamaan ensimmäisiä kevätkukkia ulos terassille, kannattaa valita hieman pakkastakin kestäviä lajikkeita. Voit tehdä upeita kukkasommitelmia ruukkuihin esimerkiksi narsisseista, orvokeista ja helmililjoista. Pakkasyöt vaikuttavat kuitenkin kasveihin ja kukkiin siten, että ne saattavat olla aamulla nuukuksissa. Sitä ei kannata kuitenkaan säikähtää, koska ne virkoavat päivän mittaan auringon paistaessa.

Saat kevätistutuksiin ilmettä ja vehreyttä vihreillä kasveilla, jotka kestävät kylmää, kuten hopealehdellä, muratilla, laakerinlehdellä ja kattomehitähdellä. Jos lämpötila uhkaa mennä pahasti pakkasen puolelle, voit nostaa ruukut kasvihuoneeseen tai sisälle.

Kevätistutuksia kannattaa tehdä ravinteekkaalla ruukkumullalla. Mullan ei kannata antaa päästä kuivumaan. Ruukkuun istutettuja sipulikukkia ei tarvitse lannoittaa, mutta muut kasvit hyötyvät siitä.

Kevät on myös tulevan kasvukauden suunnittelun ja haaveilun kulta-aikaa innokkaille puutarhanhoitajille. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty tässäkin asiassa ja näin ne tulevat hoidettua ajoissa, eivätkä jää viime tippaan.

Suunnitelman apuna voi käyttää kynää ja paperia tai puhelimen muistiinpanoja: missä vaiheessa ostetaan siemenet? Milloin ja mihin ne kylvetään? Milloin hankitaan ensimmäiset kesäkukat ja minkälaisia? Suunnitellessa kannattaa ottaa kuitenkin huomioon sää ja se, onko kevät tänä vuonna myöhässä vai edellä.

Kevätistutuksia

1. Kerro lapsille kasvien ja kukkien hoidosta, jolloin he saavat tärkeää oppia niiden kasvamisesta. Tiedoista on hyötyä koulussa ja aikuisuudessa.

2. Ota lapset mukaan istuttamaan ja hoitamaan kasveja. Näin he oppivat arvostamaan luontoa, havainnoimaan kasvien kasvatusta alusta lähtien ja näkemään kättensä jäljen. Lasten kanssa istutuspuuhiin kannattaa valita mahdollisimman helppoja lajeja, jotta he saavat onnistumisen kokemuksia. Hauska kokeilu voi olla appelsiinin tai sitruunan siemenen kasvattaminen purkissa. Tähän käy esimerkiksi maito- ja jugurttipurkin pohjat tai erilaiset muovirasiat.

3. Lasten kanssa voi kasvattaa vaikkapa hyötykasveja lahjaksi. Ne voivat olla yrttejä, kuten persiljaa, ruohosipulia, tilliä tai minttua. Myös esimerkiksi herneistä voi kasvattaa herneenversoja salaatin sekaan laitettavaksi.

4. Puutarhanhoito pienten lasten kanssa ei ole niin romanttista kuin, miltä se kuulostaa. Se voi tarkoittaa juuri istutettujen kasvien pois nyppäämistä mullasta, siemenien kylvämistä möykkyinä yhteen kasaan ja mullan ja veden kanssa läträämistä. Silti se on myös opettavaista ja hauskaa yhteistä puuhaa. Lapset oppivat asioita vain, jos heidät otetaan mukaan niihin. Puutarhanhoidossa hyvin pienetkin lapset saavat tärkeitä aistikokemuksia.

-Poikien Äidit toimitus-

Lähteet: Kotiliesi, Kotona ja Puutarhakasvatus.fi

Vastaa