Äidin side omaan lapseen on erityinen ja vahva. Äiti on alussa symbioottisessa suhteessa lapseensa, ruokkii häntä ja hoivaa lastaan. Äidin tulisi myös olla lapselle turvan tuoja ja tunnetaitojen opettaja. Äiti ja poika -suhde on erityinen ja rakas, mutta joskus myös haastava ihmissuhde. Vastakkaiset energiat tuovat siihen oman haasteensa ja toisaalta puolestaan tasapainottavat suhdetta.
Pojan “ensirakkaus” saattaa olla äiti. Pojat saattavat myös kilpailevat äidin huomiosta isänsä kanssa.
“Äidillä on tärkeä rooli pojan ensimmäisenä naiskokemuksena ja kiintymyssuhteena. Aikuisena poika voi tiedostamattaan hakea lähelleen äitinsä kaltaisia naisia. Usein miniässä ja anopissa onkin yllättävän paljon yhtäläisyyksiä”, kertoo toimittaja Henna Helne. joka on kirjoittanut tietokirjan pojista.
Äidit ovat avainasemassa poikiensa elämässä ja tarjoavat turvallisen sekä rakastavan ympäristön. Se suojaa poikia päihderiippuvuuksilta ja muulta riskialtiilta käytökseltä. Se myös auttaa heitä rakentamaan terveitä ihmissuhteita.
Pojan elämän ensimmäinen uskottu ja opettaja on usein äiti. Hän tarjoaa pojalle turvallisen tilan tutkia tunteitaan, ilmaista itseään ja tehdä myös virheitä. Äiti rakastaa poikaansa ehdoitta, eikä tuomitse häntä. Tämä kaikki antaa lapselle mahdollisuuden kehittää tunneälyä ja vahvaa itsetuntoa.
Äidin ja pojan välinen suhde voidaan nähdä toisiaan tasapainottavana siteenä, jossa vastakkaiset energiat tukevat toisiaan. Yleensä äidit tuovat suhteeseen feminiinistä ja hellää energiaa, kun taas poika puolestaan voi säteillä maskuliinisuutta, kuten toimintaa ja rohkeutta. Tämä kuitenkin riippuu paljon äidistä ja pojasta sekä heidän välisestä suhteestaan.
Äidit antavat pojille ehdotonta rakkautta, ohjausta ja tukea, mikä auttaa heitä kasvamaan itsevarmoiksi ja empaattisiksi miehiksi. Äidin osallistuminen ja tuki edistävät usein pojan yleistä hyvinvointia ja akateemista menestymistä.
Äiti ja poika -suhde saattaa kokea haasteita pojan murrosiän aikaan
Murrosikä saattaa haastaa tiiviin äiti-poika-suhteen. Irtioton äidistä kuuluu tapahtua ja, jos suhde on ollut erittäin tiivis, voi se olla myrskyisäkin. Joidenkin nuorten poikien murrosikä voi tuntua menevän ohi kivuttomasti, mutta ongelmat äiti-poika-suhteessa saattavat paljastua vasta nuorina aikuisina. Ei kuitenkaan aina.
Joidenkin äitien saattaa olla vaikeuksia antaa pojan kasvaa itsenäiseksi nuoreksi mieheksi. Äiti voi tuputtaa holhoamistaan aikuisenkin poikansa elämään. Kun poika sitten löytää oman kumppanin, ei ongelmilta voida välttyä.
Harhaluulo usein on, että aikuisen pojan ei tulisi olla läheinen äitinsä kanssa. Tottakai läheisyys on yhtälailla sallittua tälle vanhempi-lapsi yhdistelmälle kuin muillekin. Holhoaminen ja läheisyys ovatkin täysin eri asiat.
Poikien odotetaan näyttävän maskuliinista puoltaan
Vielä tänäkin päivänä pojat joutuvat kasvamaan yhteiskunnassamme liian ahtaassa muotissa, jossa heidän ei odoteta näyttävän feminiinisiä piirteitä. Pojat saattavat edelleen ihannoida yksin pärjäämistä, maskuliinisuutta ja aggressiivisuutta.
”Äidit ovat kautta aikojen olleet lastensa suojelijoita, isät ovat kannustaneet lapsia seikkailuihin. Poika tarvitsee äidiltään lempeyttä, läsnäoloa, suojelua ja lämpöä, joiden vaikutukset kantavat parhaimmillaan aikuisikään asti, ” Helne kertoo Kotilieden haastattelussa.
Voidaankin ajatella, että äidin yksi tärkeimmistä tehtävistä on pitää huolta pojan tunnekasvatuksesta. Äidin tulee kannustaa poikaa puhumaan ja näyttämään tunteitaan, sekä kuuntelemaan muita.
-Poikien Äidit toimitus-
Lähteet: Kotiliesi, Medium ja Sunshinecity counseling